Zonnen is gezond

Het_Zonnecentrum-DenHaag

Het KWF-rapport doet de aanbeveling zich regelmatig – maar vooral niet overmatig – bloot te stellen aan zonnestraling (UV-licht) om te voorzien in de vitamine D-behoefte van het lichaam. Als men weinig in de zon komt of als er weinig of geen zon is, moet men hier op andere wijze in voorzien. Bij de aanbeveling is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de gunstige gevolgen van UV-licht (vorming van vitamine D) en het mogelijke negatieve gevolg, te weten het optreden van huidkanker. Hierop is een grote kans bij langdurig zonnebaden of anderszins lang verblijf in de zon. Dit leidt gemakkelijk tot verbranding en dat moet ten alle tijde worden vermeden.

Zonnestudio, gedoseerd zonnen

Het voorkomen van verbranding wordt door SVZ nadrukkelijk onderstreept. Dit is al sinds vele jaren een speerpunt in het beleid. In zonnestudio’s die zijn aangesloten bij de branchevereniging krijgen bezoekers duidelijk advies over de duur van het gebruik van de zonnebank per keer en over de frequentie van vervolgbezoeken. Aan dit advies gaat een analyse van het huidtype vooraf. Tevens wordt gekeken naar eventuele persoonlijke of medische omstandigheden die van invloed kunnen zijn op verantwoord zonnebankgebruik. 
In dit verband pleit SVZ voor gebruik van een zonnebank in een gekwalificeerde zonnestudio die ook voldoet aan de moderne Europese veiligheidsnorm. Bij de behoefte aan een zonnebank voor een gezonde kleur, om te relaxen of een gezondheidsvoordeel gaat het niet zozeer om de zonneapparatuur zelf maar om het geheel van apparaat, bijbehorende voorlichting, adviezen en procedures

Zonlicht bevordert gezondheid

Zonlicht voelt niet alleen goed en heeft niet alleen een esthetisch effect, het is ook gezond. Onder invloed van zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Steeds meer komt wetenschappelijk vast staan dat vitamine D niet alleen onmisbaar is – zoals vanouds bekend – bij de vorming van botweefsel maar ook de kans op ziekten als borst- en prostaatkanker, multiple sclerose, psoriasisachtige huidaandoeningen en depressies kan voorkomen.

Hierbij dringt bijvoorbeeld nog het besef door dat allochtonen met een donkere huid die is ingesteld op tropische zon, in onze gebieden kans lopen op een chronisch gebrek aan vitamine D met alle gevaren van dien. Andersom geldt dat mensen met een blanke huid die met vakantie of voor hun werk naar gebieden gaan waar de zon dagelijks fel schijnt, er goed aan doen hun huid daaraan tevoren te laten wennen om verbrandingen te voorkomen.

Al met al gaat het bij zonnen niet alleen om een schoonheidsideaal.

Doseren staat voorop.

Zonnestudio’s maken het mogelijk door het hele jaar heen de wenselijke hoeveelheid zonlicht op te doen. Dit niet alleen verspreid over de tijd maar ook op het moment van het zonnen zelf. Bij alles staat voorop dat teveel zon ineens schadelijk is. Op het moment zelf kan dat leiden tot verbranding. Als het echter vaker gebeurt, doen zich culminerende effecten voor die op den duur, soms pas vele jaren later, kunnen leiden tot huidkanker.

Diverse bronnen geven aan dat voor mensen met een blanke huid gemiddeld vijf minuten tot een kwartier zon per dag de ideale dosis is om te profiteren van de positieve effecten van zonlicht. In de zonnestudio’s wordt dit vertaald in een aantal minuten dat men onder een zonnebank mag verblijven. Een ‘overdosis’ zon om maar snel bruin te worden, is uit den boze.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *